Magazyn

Dom z widokiem

Redakcja
27-05-2013 o 12:25
Renowacja i rozbudowa wiktoriańskiej wieży ciśnień w londyńskiej dzielnicy Kennington to jeden z ciekawszych przykładów przystosowania zabytkowego budynku do wymogów współczesności. Dzięki prywatnym inwestorom w XIX-wiecznej wieży powstał luksusowy dom z niesamowitym widokiem na centrum miasta.
Odrestaurowanie zabytkowej wieży ciśnień zwieńczonej ogromnym zbiornikiem na wodę  i przekształcenie jej w dom mieszkalny było ambitnym zadaniem. Tym trudniejszym, że właściciele zaplanowali budowę dwóch dodatkowych przybudówek. Jedną z nich jest wysoka na 6 pięter wieża połączona z oryginalną częścią budowli przeszkleniami. Druga to sześcienna przestrzeń mieszkalna. Rozmach inwestycji podkreśla wykorzystanie nowatorskich rozwiązań, takich jak gigantyczne, przesuwne okna PanoramAH! wykonane na specjalne zamówienie inwestora. 
Wysoka na 99 stóp wieża ciśnień została wybudowana w 1877 r. W swojej długiej historii budynek pełnił między innymi rolę lokalnego przytułku i szpitala. W 2008 roku wieża została odkupiona od miasta przez jej obecnych właścicieli. Inwestorzy zastali ją w opłakanym stanie. Była od wielu lat opuszczona i wymagała generalnego remontu. Inwestorzy w swoich planach musieli dostosować się do wymagań konserwatora zabytków, np. odrestaurowania łuków okiennych, zachowania kamiennej klatki schodowej oraz oryginalnego wyglądu żeliwnego zbiornika na wodę na szczycie wieży ciśnień. Renowacja oraz rozbudowa została zakończona po kilku miesiącach intensywnej pracy (od lutego do października 2012 roku). 
W wyniku przebudowy powstał luksusowy dom, wysoki na 9 pięter i zwieńczony efektownym pokojem na szczycie, z którego roztacza się widok na centrum Londynu. Oryginalna wieża składa się z 7 poziomów, na których zostało rozmieszczonych kilka sypialni, w tym jedna 2-poziomowa i siłownia. Dwie dodatkowe bryły, które zostały dobudowane łączy z oryginalną wieżą szereg szklanych tuneli. W nowej, nieco niższej i skromniejszej wieży znalazło się miejsce na szyb windy, pomieszczenia gospodarcze oraz komfortowe łazienki. Druga dobudówka - sześcian u stóp wieży, nazywana przez właścicieli „kostką” – to sposób na zwiększenie funkcjonalności i komfortu mieszkańców ekstrawaganckiej posiadłości. W podstawie minimalistycznej dobudówki powstał garaż, a na dwóch kolejnych piętrach – kuchnia, jadalnia oraz salon. O szczególnym charakterze tej części domu zadecydowały ogromne przesuwne okna PanoramAH!, które w całości zastąpiły fasadę. Na płaskim dachu „kostki” powstał duży taras (36 m2) z widokiem na Londyn.

Wielkoformatowe przeszklenia, które zostały wkomponowane w bryłę budynku to największe okna w Europie - pozwoliły one wpuścić do środka maksymalną ilość światła oraz zlikwidowały tradycyjne bariery między wnętrzem a jego otoczeniem. 
Odnowiona i rozbudowana wieża ciśnień jest obecnie jednym z najciekawszych przykładów adaptacji historycznej budowli do współczesnych wymogów i tym samym ocalenia jej przed unicestwieniem. Jest to jedna z najbardziej zachwycających interwencji w sprawie zagrożonej architektury.
Opracowała: Katarzyna Burak
Zdjęcia: serwis prasowy marki PanoramAH!