Magazyn

A nuż widelec na warszawskim Powiślu

Redakcja
08-09-2015 o 12:26
Istniejąca od 2014 roku restauracja A Nuż Widelec przyciąga nie tylko świeżymi rybami, ale i wystrojem.
Po pierwszym pełnym roku działalności zapraszamy do obejrzenia zdjęć w scenerii letniej i zimowej. Restauracja mieści się z starym budynku, więc zachowano drewnianą podłogę i skuto tynk na jednej ze ścian, odsłaniając piękną czerwoną cegłę. Wnętrze jest bardzo proste, utrzymane w bieli ożywionej oświetleniem z ozdobnych żarówek z tradycyjnymi żarnikami, montowanymi do oprawek z kablami w kolorowym oplocie.

Wystrój to mieszanka nowoczesnych krzeseł oraz starych, drewnianych mebli w różnych stylach: półek, komody i witryny na kieliszki. Wnętrze uzupełniają wszechobecne doniczki z pachnącymi ziołami. 
Kuchnia jest otwarta na salę, więc goście mogą podglądać jak przygotowywane są ich posiłki.


Niewielki ogródek restauracji został dopasowany do ukształtowania terenu, więc składa się z trzech poziomów. Jego konstrukcja z pomalowanych na biało desek dzieli podwórko na trzy poziomy i przepuszcza rosnące w ziemi (a nie w donicach!) drzewa. Prostą kolorystykę ogródka przełamują kolorowe poduszki oraz piec typu koza z ozdobnymi ceramicznymi kaflami
Zdjęcia: Mariusz Ryciak, restauracja A Nuż Widelec, ul. Dobra 14/16
Tekst: Aleksandra Wacław
Wnętrze oraz ogródek restauracji zostały zaprojektowane przez Agnieszka Żyła Art of Home